top of page
Keresés
  • Szerző képePeter Wendl

Aradi Kata - English with Katta - vállalkozó, coach

Frissítve: 2023. nov. 20.

Kata jó nagy vargabetűvel találta meg az igazi hivatását, az angol nyelvet. Divattervezőnek tanult Londonban 5 évet, és később 7 évet dolgozott Magyarország egyik legismertebb esküvői és alkalmi ruhatervezőjénél. Meggyőződése, hogy mindenkinek egyéni útja van egy nyelv elsajátításában. Ezt az utat ismerteti az ügyfeleivel. Így lelkesíti és moviálja őket céljai elérésében. Hozzáállását credo-je írja le a legjobban: "Nemcsak angolt tanítok, hanem önbizalmat tanítok angolul."
English with Katta - Aradi Kata

Mi volt az álmod gyerekként? Mi szerettél volna lenni?

Imádtam a divatot és ruhákat. Rajzoltam, terveztem őket. 18 éves fejjel azonban elképzelésem sem volt, hogy ebből hogyan lehetne megélni.
Úgy döntöttem, biztos, ami biztos, elmegyek egy pályaválasztási tanácsadásra. A tesztek, feladatok végeztével hátra volt még egy interjú. Ott a pedagógus közölte velem, hogy az eredményeim és a beszélgetésünk alapján a művészettel érdemes foglalkoznom.
Komolyan vettem, és a Rothschild Klára divattervező OKJ-s képzésre jelentkeztem, mert tudtam hogy a Moholy-Nagy művészeti egyetemre nagyon nehéz bekerülni. Fantasztikus tanáraim voltak, és nagyon hálás vagyok ezért az időszakért. Justin Júlia ruhatervező tanárom a legjobbat hozta ki belőlünk. 2 év után megkezdtem a felkészülést a MOME-ra, mert azt éreztem, fontos, hogy bekerülhessek abba a közegbe és diplomát szerezzek. Divattal szerettem volna foglalkozni. Külön felkészítő tanfolyamra jártam 2 évig Kopek Rita rajztanárhoz.
Az első felvételin tájékoztattak, hogy még nem vagyok kész erre a feladatra. A második felvételin nagyon izgultam, pedig már sokkal magabiztosabb tudásom volt. A harmadikra már úgy mentem, hogy volt más tervem is, nem csak a MOME.

És akkor felvettek?

A felvételi előkészítőn felmerült a London College of Fashion neve. Mindössze 7 font volt a regisztrációs díj. Gondoltam, megpróbálom. Mit veszíthetek… Itt kezdődött el minden. Az esélytelenek nyugalmával vágtam bele az egészbe. A véletlenek és a mázlik sora is kellett hozzá, de szeptemberben Londonban találtam magamat.
Az angol nyelvtudásom akkoriban bizonytalan, akadozó volt. Alig mertem megszólalni. Nagyon szerettem ezt a nyelvet már akkor is, főleg a brit angolt. Nagyon meg akartam tanulni.


Hogy álltad meg a helyedet? Nehéz volt az elején?

Szüleim nap mint nap tartották bennem a lelket. “Még egy pár nap, még egy hét, csak még egy kicsit bírd ki!” Aki ismeri a nyugat-európai oktatási rendszert, tudja, hogy nem a frontális oktatáson van a hangsúly. Folyamatos prezentációkat kellett tartani, esszéket beadni. Hatalmas kihívás volt. Eleinte akadozva, nehezen haladtam. Csalódott voltam, hogy nekem nem megy. Túl nehéz angolul elvégeznem az egyetemet. Leginkább visszamenekültem volna Magyarországra.

Mégis elvégezted az iskolát. Hogyan lendültél át a holtponton?

Összeszedtem minden erőmet. A vágyaimat akartam megvalósítani. Ráébredtem, hogy csak magamra számíthatok. Minden szabadidőmben a nyelvet tanultam. Dolgoztam, egyetemre jártam, és ami időm maradt, azt az angol nyelv elsajátítására fordítottam. Új albérletbe költöztem. Körül vettem magam angolul beszélőkkel, bármennyire is félelmetes volt. Lépésről lépésre haladtam. Igyekeztem a szakmai előrehaladásomat is egyengetni. Sok helyen dolgoztam, de csak a szakmában és angolokkal. Összesen 5 évet éltem kint. 4 év egyetem és egy év szakmai gyakorlat.

Hogyhogy most mégis itt ülünk egymással szemben Budapesten?

5 év után hazajöttem, hogy pihenjek egy kicsit. Nagyon elfáradtam. Úgy terveztem, maradok 1-2 hónapot. Feltöltődöm, és megyek vissza. Ez lassan 10 éve volt. Itt maradtam személyes okokból.

Mihez kezdtél itthon?

A divat világától nem akartam elszakadni. Itthon egyetlen egy helyet tudtam elképzelni, ahol szívesen dolgoznék. Ez a Daalarna volt.
Nem volt akkor meghirdetett pozíció, de ettől függetlenül írtam Anitának. (Benes Anita a Daalarna tulajdonosa - a szerk.) Egy nagyon jó hangulatú személyes találkozónk volt. 1 évvel később írták ki a pozíciót, amit meg is kaptam. 7 évig dolgoztam tervező asszisztensként. Szerettem, és szívvel-lélekkel dolgoztam, mert nagyszerű volt a csapat, a cuki menyasszonyok, a légkör, a hangulat és a párizsi utazások. De 7 év után úgy éreztem, váltanom kell.


Mire váltottál?

Szép lassan formálódott bennem, hogy az angol nyelvvel szeretnék foglalkozni. A saját angliai tapasztalataimat felhasználva kidolgoztam azt a módszertant, amit a leghasznosabbnak, a legalkalmasabbnak és a leggyakorlatiasabbnak gondolok. Hiszem azt, hogy mindenkinek egyéni útja van egy nyelv elsajátításában. Nekem ezt az utat kell az ügyfeleimnél megtalálnom úgy, hogy fenntartsam a lelkesedésüket, a motivációjukat, és a céljaik elérésében is segítsek. Nemcsak angolt tanítok, hanem önbizalmat tanítok angolul.

Kik az ügyfeleid?

Nagyrészt közép- és felsővezetők angol nyelvtudását fejlesztem. Van, aki azért keres meg, mert munkahelyet szeretne váltani, és az előrelépéshez egy magasabb szintű, folyékony és magabiztosabb nyelvtudás szükséges. Nemcsak az állásinterjúkhoz segítek felkészülni, hanem fontos prezentációkra, stabil és hosszú távon maradandó tudást ad a mentoring program.
Vannak különleges esetek is, amik iránt ugyanúgy tudok lelkesedeni. Nekem az a legfontosabb, hogy az ügyfeleim önbizalmat érezzenek, amikor angolul beszélnek. Korábban segítettem egy családanyának is, aki nemzetközi házasságban élt, és a férje barátai előtt nem mert megszólalni vagy bizonytalanul kommunikált angolul. Mindig azt érezte, hogy kimarad a társaságból. Érdekes kihívás volt, a végén a siker nagyszerű élményt adott nekem is, mert az ügyfeleim sikere az én sikerem is.
Teljesen kezdőkkel nem dolgozom. A magabiztos kommunikáció a kitűzött cél, és ehhez már egy alap nyelvtudás szükséges. Az ügyfeleimnek segítsek megszabadulni a szorongástól. Ne kényszerzubbonyként éljék meg az angol nyelv használatát. Sokkal inkább egy eszközként tekintsenek rá. Ne csak azt mondják, amit a tudásuk enged, hanem amit mondani akarnak. Tudjanak önmaguk lenni. Az angol nyelvvel kifejezni saját magukat.


Miért működik ez jobban, mint egy intenzív tanfolyam? Mennyi munkát jelent ez számodra?

Csoportos órákat nem tartok. Mindenkinek egyedi a fejlődése. Személyre szabott hatékonyságra van szükség a szókincs, a kiejtés és az előadási képességek fejlesztéséhez. A tanulási folyamat legyen izgalmas és érdekfeszítő. Ez egy transzformatív folyamat.
A módszertanom fontos megállói közé tartoznak az önismeret, a komfortzóna elhagyása, és a nyelvhasználat szintjének tudatosítása, visszacsatolása.
Rengeteg munkát és felkészülést igényel. Ez nem tömegtermelés. Egyszerre kevés emberrel dolgozom, hogy a koncentrációm tökéletes legyen. De kárpótol az ügyfeleim fejlődése és a sikerük. Ugyanebbem a cipőben jártam én is, amikor először kikerültem egy idegennyelvi környezetbe a tanulmányaim során. Azonosulok a helyzetükkel, és a 3-4 hónapos tanfolyam során nem a halat adom oda, hanem megtanítom a háló helyes használatát. Az önfejlesztés és önálló tanulás képességét, ahogyan azt én is elsajátítottam a London College of Fashionben.

A módszertanod bevált, és nem is változtatsz rajta?

A módszer nem változik, de az eszközök folyamatosan. Én is fejlődöm az ügyfeleimmel együtt. Újabb és újabb ötleteket vezetek be. Jelenleg közösségépítésbe fogtam. Most is egy ilyen eseményre jöttél fényképezni. Úgy hívom, hogy “Easy speak with Speakeasy”. Egy életszerű helyzetet modellezünk. Két dolog adott. Egy jó hangulatú társaság és az angol nyelv. A gyönyörű Secco Bár biztosítja a helyszínt Budapest belvárosában.
A téma változó, de a lényeg, hogy angolul kommunikálunk. Az italokat, ételeket is angolul kérjük, és a beszélgetést is én moderálom, természetesen angolul. Egy kötetlen munka utáni program, ahol a nyelvi gátlásainktól megszabadulva, élő helyzetben tanulunk. A tematika, ha van, akkor az egy könnyedebb téma. Ne vegyen el túl sok energiát. Elég, ha az angol marad a fókuszban. A téma inkább csak a feltöltődést segíti. Ma épp kaligráfia workshoppal kötöttem egybe. Szórakozás és tanulás egyben.

Hogyan képzeled el magadat, illetve a vállalkozásodat a jövőben? Mik a céljaid?

Rövid távon a kutatómunkámra támaszkodom. Fontos számomra, hogy modern maradjon a vállalkozásom. Figyelmet fenntartó, hasznos és jó hangulatú legyen a szolgáltatás, amit kínálok. Én sem értek mindenhez. Sokszor sokat kell utána olvasnom témáknak, hogy sikeres legyen például egy különleges pozícióra, vagy állásinterjúra a felkészítés.
Középtávon több webinárt szeretnék szervezni, hogy több emberhez eljusson az “English with Katta” módszer, és még több embernek tudjak segíteni.

Mi az a webinár?

A webináron tippeket adok. Nem értékesítési csatornaként tekintek ezekre az ingyenes online workshopokra, hanem érték átadása a célom. Módszereket mutatok meg, amiket kipróbálhat a közönség önállóan. A részvétel regisztrációhoz kötött, de teljesen díjmentes, és 1 órás maga a zoom előadás a végén kérdezz-felelekkel. Tehát az első részében a közönség angollal kapcsolatos nehézségeire adok megoldásokat és példákat, a második felében interaktív kommunikáció zajlik. A webinárok visszanézhetőek az interneten.
Illetve már most készülök a következő “Easy Speak with Speakeasy” eseményre. Még nem tudom, hogy mi lesz pontosan. Lehet, hogy jobban koncentrálok most egy férfiasabb témára, mert egyre több férfi keres meg, hogy fejlessze a tudását. Még nem állt össze a fejemben, de az ügyfeleim visszajelzései alapján szoktam kitalálni mindig.

Végül egy idézettel zárnám, Tim Ferris amerikai vállalkozó, befektető írótól, ami nagyon sokat segít az ügyfeleimnek, mert ez a tanfolyam kihívás alapú, ami a fejlődéshez nélkülözhetetlen erőfeszítesekkel és kényelmetlenséggel jár (pl. angolul beszélni nyilvános helyen). De a mentoring program és a közösség adja a védőhálót, hogy gyakorolhasson mindenki még a félelmetes prezentáció, állásinterjú stb. előtt.

“Egy ember sikerességét általában abban lehet mérni, hogy hányszor teszi bele magát kényelmetlen helyzetekbe, beszélgetésekbe.”

314 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page