top of page
Keresés
  • Szerző képePeter Wendl

Hogyan tanítok a járvány ideje alatt...

Hogyan tanítok a járvány ideje alatt fényképezést..

Mondhatjuk, hogy aki egy esküvőt képes lefényképezni, az számos helyzetben helyt tud állni. Hiszen egy kép a gyűrűről, vagy a csokorról, esetleg az esküvői helyszínről feltételezi azt, hogy tudok terméket, tárgyakat fényképezni, és belsőépítészeti, dekorációs beállításokkal is boldogulok. És itt a hangsúly a boldogulokon van. Meg tudom csinálni, de nincs olyan gyakorlatom bennük, hogy órákon át tudjak anekdotázni róla....

Ennek ellenére sokszor kérnek fel tanítani fényképészetet, ami köszönő viszonyban sincs az esküvőkkel. Szerencsére a fényképezést az alapoknál kell megtanulni. Mindegy, hogy mit fogunk fényképezni, ismerni kell a fény tulajdonságait, és a fényképezőgépet is be kell tudjuk állítani.


Egyszer segítettem egy amatőr ékszerkészítőnek, olyan házi stúdiót létrehozni alacsony költségvetésből, ami nem igényelt sem fényképészeti szaktudást, sem drága eszközöket. A cél csupán annyi volt, hogy az elkészült ékszereket meg tudja mutatni a webshopban. Intenzív elméleti tudás megszerzése után összeállítottuk a műhelye egyik sarkában. Na de most nem erről akarok írni, hanem:


Katona Erzsit már régóta ismerem. Ő a Bodza Virágműhely tulajdonosa. Esküvőkre és rendezvényekre készítenek virág dekorációkat. Különlegesek a piacon, mert azon kevesek közé tartoznak, akik saját virágot is termesztenek. 4-5 éve ismertem meg egy közös munka során itt Budapesten. Azóta is tartom vele a kapcsolatot, és többször is volt alkalmunk újra együtt dolgozni. Szuper munkái vannak. (Ha érdekel, itt tudod megnézni a munkáit: link) Mint nemrégiben megtudtam, a virág termesztés csak egy része az életüknek. Zöldségféléket is termesztenek, aminek szeretnének nagyobb hangsúlyt adni.

A segítségemet kérte, hogy ne kelljen hivatásos fényképészt megbízni minden apró-cseprő feladatra, főleg, amikor nincsen egyse kéznél... Illetve fontos volt neki, hogy ki tudja alakítani a saját arculatát, aminek része a fényképek egyedi hangulata és színvilága is. Ezt az egységes képet szeretné megmutatni mindenhol.

Felhívott valamikor áprilisban, hogy már régóta szeretne megtanulni fényképezni tudatosabban, és most a COVID járvány miatt még ideje is lett erre.

Gyorsan kifaggattam, hogy milyen tudás birtokában van, és mit szeretne elérni? A fényképezés nem állt távol tőle. Sőt volt egy korosodó, de még mindig üzemképes tükörreflexes fényképezőgépe. Ennek lecserélésében segítettem. Egy modernebb, az igényeit sokkal jobban kiszolgáló darab vásárlásában adtam tanácsot.


hogyan tanitok a jarvany ideje alatt

Az oktatást 2 alkalomra bontottam. Egy igen intenzív elméleti, és egy második gyakorlati foglalkozásra. Ez nagyjából a nálam elérhető gyorstalpaló alapképzés. A fényképezést tanítani leginkább személyesen lehet. Az elméleti órát a digitális eszközök segítségével frappánsan meg tudtuk oldani. Szerencsére a családban (édesanyám) van, aki oktat, és addigra már jelentős tapasztalat birtokában volt. Tőle kértem tanácsot is, hogy ne mindenféle ügyetlenkedéssel teljen el az idő. Sikerült jól felkészülni, és Erzsit kicsit lezsibbasztani a fotó elmélet alapjaival. Sok házifeladatot adtam. Erzsi szorgalmas diák volt. :) Rendre el is készült vele.

A gyakorlati órát nem lehetett másképp kivitelezni, csak személyesen. Leutaztam hozzájuk Szabadszállásra, és átbeszéltük először a házi feladatot. Képelemzés és építő kritika. Utána nyakunkba vettük a tanyát, és elmagyaráztam, hogy mit, hogyan javaslok csinálni az elképzelt képek elkészítése érdekében.


Nagyon várom, hogy milyen képeket fogok látni a közösségi oldalain.


65 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page