top of page
Keresés
  • Szerző képePeter Wendl

Koronavírus hatása az esküvőkre

Frissítve: 2020. máj. 24.

Kifejezetten nem szomorú hangvételű írás következik a témában. Számos jó dolog történt az elmúlt pár hétben, aminek szeretnék hangot adni. Leírni, hogy a sok nehéz és kemény küzdelem rengeteg szépet is mutatott, amikből táplálkozva tudunk újra felemelkedni és megerősödve továbblépni szolgáltatók és jegyespárok egyaránt.

Koronavírus hatása az esküvőkre - menyasszonyi ruha szirmok

Mindenki tudja, hogy a koronavírus 2020-ban mindannyiunk életébe beletiport. Jelentős változásokat kényszerített ki belőlünk, mind a magánéletükben, mind a munkánkban. Az is jól ismert tény, hogy az esküvőket, mint rendezvényt, úgy általában a legsúlyosabban érintett szektorok közé sorolhatjuk. Ezek alapján gondoltam, hogy írok egy pár gondolatot. Elmesélem, hogy mi történik velünk szolgáltatókkal és a párjainkkal.

Koronavírus hatása az esküvőkre - vőlegény menyasszony fogja egymás kezét

Még januárban, februárban teljesen nyugodtan töltögettem fel a maradék üres helyeket a 2020-as esküvői szezonra. Szép és izgalmas évet vártam. Sok kedves ember keresett meg ismét, hogy lefényképezzem az esküvőjüket. Ez az az időszak, amikor számot vetek az elmúlt évvel, és kerekítem a betűt az elkövetkező feladatokra/évre. Mindig változó, hogy milyen gyorsan telik meg az éves kapacitás, de amiatt soha nem kellett aggódnom, hogy lesz-e munka vagy sem.


A Kínából lassan szivárgó információk az új járványról nagyon távolinak tűntek. Mindannyian együttérzéssel ugyan, de a távolság hamis leple mögé bújva terveztük az idei évet. Mikor már Európából is érkeztek a rossz hírek aggódtunk valamennyire, de még akkor sem kezdtünk komoly mentési munkálatokba, átszervezésekbe. Ugyanakkor vártuk, és reménykedtünk, hogy minket nem ér el a baj. Történt ez az elmúlt évtizedben többször is már. MERS, SARS, N1H1. Mindegyik jött, ment. Viszonylag kevés áldozatot kellett hozni, és az esküvőkre gyakorolt globális hatások egyáltalán nem voltak számottevőek.

Koronavírus hatása az esküvőkre - jegyes pár sétál kézenfogva

Márciusban fokozott tempóban gyorsultak az események. A tavasz első hónapjára rengeteg előjegyzésem volt. Ezek az esküvők kártyavárként dőltek össze. Volt, akivel napi kapcsolatban voltunk. Pont akkor beszéltem velük, amikor lezárták az első nagy irodaházat, és ők pont ott voltak kocsival. Még mondták is, hogy most nagyon gyorsan igyekeznek eltűnni a helyszínről. Akkor még bíztak abban, hogy meg tudják tartani az esküvőjüket. Végül aztán a vágyakat legyözte a józan ész, és az idősebb vendégekre való tekintettel szépen kezdte mindenki lemondani az esküvőt. Volt, aki konkrét időpont átfoglalással keresett. Ezeket az esküvőket vagy őszre, vagy jövő évre halasztottuk.

Volt, aki a bizonytalanságot nem tudta kézzel fogható dátummá konvertálni, így velük abban állapodtunk meg, hogy figyeljük a helyzet alakulását, és a szerint fogjuk meghozni a döntést. És persze volt olyan is, aki úgy döntött, hogy a korlátozások maximális betartása mellett, vigyázva a közösség tagjaira, de megtartják az esküvőjüket minimális létszámmal. Mindenkinek kompromisszumott kellett kötnie a világjárvány miatt.

Koronavírus hatása az esküvőkre - fátylas esküvői kép

Örülök neki, hogy egy párt leszámítva mindenki úgy döntött, hogy nem sztornózza az esküvőt, és a kifizetett foglalókat senki nem kérte vissza. Egyetlen párom van, aki júliusra tervezte az esküvőjét, és külföldön élő nem magyar állampolgárok. Meglehetősen pesszimisták, és megoldhatatlannak látják a beutazásukat. Még nem született végleges döntés, de idáig úgy áll a helyzet, hogy nem tartják meg az esküvőt.


A munkámat segítő fényképészekkel együtt minden ügyfelünknek a maximális rugalmasságot biztosítottuk. Ez, aki már ügyfelünk volt, tudja, aki meg nem, az még nem, de mi tényleg az esküvőkért és a párjainkért élünk. Erőnkön felül igyekszünk ezt a felemelő ünnepet kiszolgálni, és segíteni minden menyasszonyt, vőlegényt, hogy a szervezési időszakban a felhalmozott már több, mint egy évtizedes tapasztalatunkkal és kapcsolatrendszerünkkel álljunk mögöttük.

Senkinek nem emeltünk árat, mindenkinek találtunk új időpontot. Ha kellett segítettünk új szolgáltatókat szerezni, és rendelkezésre álltunk éjjel-nappal a kérdések megválaszolására. Ez számunkra mind természetes volt. Ami nagyon nehéz volt, és féltem is tőle, hogy a naptárban szereplő rengeteg opcionális időpontot úgy kezeljük, hogy nehogy baj legyen belőle. Ennyi kérdőjeles időpont még biztos, hogy nem volt egyszerre a naptárban. Ezt bizton merem állítani.

Koronavírus hatása az esküvőkre - jegyesfotózás

A cikk elején arról biztosítottalak titeket, hogy vidám és örömteli emlékeket fogok megosztani veletek. Hát álljon itt egy pár gondolat a teljesség igénye nélkül. Ezekre nagyon büszke vagyok. Egyrészt, mert ilyen fényképészekkel tudok együtt dolgozni, és bármikor számíthatok rájuk. Köszönöm Orsi, Attila. Egyszer sem volt kérdés egyikőtöktől sem, hogy miért halasztják el, miért akarja törölni a megbízást a kétségbeesett ügyfél. Mellettem álltak, és kérdés nélkül segítetek a rugalmasságot igénylő megoldásokban.

Ugyanakkor azt is szeretném kiemelni, hogy a párjaink ennyire megértőek. Nem csak azok, akik idén kerültek nehéz helyzetbe az esküvőjükkel kapcsolatban, hanem azok is, akiket réges-régen fényképeztünk. Most, mikor mi is bajban vagyunk, mert a családi asztalra valamiből ételt kell vásárolni, a gyerek kinőtt cipőjét újra kell cserélni... Jöttek, kerestek, és megbízásokat adtak a saját lehetőségeikhez mérten.


Van egy idei pár, akinek májusban lett volna az esküvője. Sokat terveztük közösen, hogyan lesz tökéletes. Összeállt, hátradőltünk, és akkor egyszer csak az egész ment a levesbe. Viszonylag hamar sikerült új időpontot találni októberre. Mikor sikerült mindent rendezni írtak, hogy szeretnék megemelni a foglaló összegét, mert biztosan jól jön nekem a kimaradt bevételek pótlására. Ez szívet melengető érzés volt.

Koronavírus hatása az esküvőkre - jegyesfotózás

Áprilisban nagyon megijedtem, hogy mi lesz ebben az évben. Hitelek, felújítás, tervezett beruházások, költözés. Sok minden volt erre az évre, és centire voltunk kiszámolva. Kétségbeesésemben előszedtem a korábbi ügyfeleket, és kértem mindenki segítségét, hogy ha szeretnének bármilyen témában fényképeket, akkor keressenek meg. És képzeljétek, jöttek a megkeresések. Volt, aki tervezte is, de volt, aki egyáltalán nem.

Koronavírus hatása az esküvőkre - pocakfotók
Koronavírus hatása az esküvőkre - családi fénykép

Sok mende-mondát hallottam, hogy ez és az az esküvői szolgáltató milyen ordenáré módon kezelte a kialakult helyzetet, és csak a saját érdekeit nézve járt el. Az én személyes tapasztalatom szöges ellentétben állt ezzel. Az összes kolléga, akivel tartom a kapcsolatot, és együtt szoktunk dolgozni, MINDENKI a saját érdekeit hátrébb sorolva igyekezett segíteni az ügyfeleinek. Nagyon jó érzés volt látni ezt, de leginkább a részese lenni ennek a jól olajozott rendszernek. Mindenki tette a dolgát.


A világért sem szeretném elkiabálni a dolgot, de ha hihetek a feleségem megérzéseinek, akkor döcögős tavasz ellenére sok idei házasulandónak fogunk tudni adni egy életre szóló emléket.


Köszönöm mindenkinek még egyszer, és már nagyon várom, hogy újra tudjatok két gyertyával egyet gyújtani. További képek: link


Koronavírus hatása az esküvőkre - gyertya ceremónia

96 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page