top of page
Keresés
  • Szerző képePeter Wendl

Baloghné Marika - Parfümös Marika - Kiskunfélegyháza

A törzsvevők ismétlődő visszatérése az egyik legnagyobb örömforrás a számára. Kiskunfélegyháza 50-60 kilométeres vonzáskörzetéből járnak hozzá vevők. Még Kecskemétről és Szegedről is betérnek hozzá vásárolni.
Baloghné Marika - Parfűmös Marika - Kiskunfélegyháza

Mindig is parfümökkel szerettél volna foglalkozni?

Eredetileg varrónőnek tanultam. Az iskola elvégzése után elszegődtem Kiskunfélegyháza legjobb szabója mellé. Gondoltam megtanulom majd a szakma csínját-bínját. Azokat a fogásokat, amiket az iskolában nem tanulhat meg az ember. A 4. hónap gombozás (a gombok ruhára varrása - a szerk.) megelégeltem az egészet. Nemhogy nem tanított… A szakmai féltékenység miatt, mindent eltitkolt előttem.
Sok-sok évet dolgoztam aztán a kiskereskedelemben. Kiskunfélegyháza nem egy nagy város. Erra akkor jön rá az ember, amikor a város egyetlen nagy ruházati áruházában dolgozik az ember.

Miért a parfümök?

Nagyon szerettem a vevők vágyait megismerni. A megfelelő darabokat megmutatni. Ráérezni, hogy mire van szükségük azoknak, akik betértek hozzánk.
Egy idő után azonban a ruházati termékek már nem jelentettek számomra kihívást. Sokat tanakodtunk a férjemmel, hogy mibe kéne fogni. Szerettem volna sajátot csinálni. Olyat, ami az enyém. Az illatok mindig is lenyűgöztek, és érdekeltek.
Kiskunfélegyházán akkor még nem volt parfüméria. Úgy döntöttünk, hogy ez egy jó irány lesz?

Egyik nap eldöntötted, és a másik nap ebben a boltban kínáltad a parfümöket?

Ez egy hosszabb folyamat volt. Először a városi piac mellett vettem egy faházat. A polcaimon nem voltak még prémium termékek. Az alacsonyabb árkategóriás illatokkal kezdtem. Sokat kellett tanulnom a szakmáról még. Ráadásul a nagy márkák nem adják oda mindenféle sarki boltnak az illatokat. Ahhoz, hogy viszonteladó lehessek a helyi márkaképviselet befényképezi az üzlethelyiséget, és a jóváhagyás hetek, hónapok múlva érkezik meg csak. A márkához megfelelő minőségű polcképet kell biztosítani.

Mit lehet tanulni az illatokról? A vevő nem azért jön, hogy mondjuk a Versace ilyen és ilyen illatát vegye meg?

Ez egy komoly tudomány. Nem szükséges a vegyészi diploma az árusításhoz, de érdemes ismerni az alap illetjegyeket. Mi mivel helyettesíthető. A parfüm gyártók van, hogy kivezetnek már egy régen piacon lévő illatot. Ha jön hozzám egy vevő, aki pont azt keres. Ajánlok neki hasonlót, ami várhatóan tetszeni fog neki. Az új illatokat tanulni kell. Folyamatosan járok illatbemutatókra a mai napig. 32 éve vagyok a szakmában, de minden év hoz újat, amit ismernem kell.

Mikor vagy elégedett egy munkanappal?

Vannak törzsvevőim. Az ő ismétlődő visszatérésük az egyik legjobb visszajelzés számomra. Bearanyozzák a napjaimat. Van, akinek már nem is kell kérnie, tudom, hogy mit mutassak neki, ha betér hozzám. Pedig már sok-sok illatot vett. Persze van, aki olyan elképzeléssel jön, ami sajnos már nem teljesíthető. Ha neki találok egy illatot, amivel elégedett, az számomra nagy öröm. Ráadásul nem is lehet egyszerre túl sokat próbálni. 4-5 illat után az ember telítődik, és nem tudja megkülönböztetni egymástól őket. Fontos, hogy azokat mutassam meg, ami várhatóan elnyeri a tetszését.

Parfűmös Marika - illatokat mutat

Miért hozzád jönnek vásárolni, és nem a nagy drogériákba?

Sok tényezős ez. Nálam törődést kap az ügyfél. Van rá időm. Nem az a célom, hogy minél hamarabb kiszolgáljam, hanem hogy úgy menjen ki az ajtón, hogy örömet szereztem neki. Nem az árukínálat a versenyelőnyöm. A polckészletem kisebb is. Igaz, ha kell, akkor szinte bármit be tudok szerezni.
Ha ajándékot vásárolnak nálam, akkor mindig kérem, hogy meséljen az ajándékozottról. Milyen a személyisége. Az már egy jó kiinduló pont. Persze előfordul, hogy ismerem, akinek vásárolnak. Esetleg már vásárolt nálam. Akkor egyszerű dolgom van, mert mindenkihez kötök illatjegyeket a fejemben, tudom, hogy milyen illatokat szerethet.

Meddig szeretnéd ezt csinálni? Hiszen már nem tavaly mentél nyugdíjba…

A város zajától messze lakom. Én csak a saját paradicsomunkak hívom az otthonunkat, amit a férjemmel együtt gondozunk. De azért jó bejönni a városba, kapcsolatban lenni az emberekkel. Sokan teszik szóvá, hogy nagyon remélik sokáig csinálom még, mert “Marika néni tudja a legjobban, hogy mit szeretek”. Jó érzés, hogy fontos másoknak is, amit csinálok. Amíg bírom egészséggel, addig biztos, hogy számíthatnak rám a vevőim.

6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth utca 4.

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page