top of page
Keresés
  • Szerző képePeter Wendl

Losonczi Lilla - atléta

Helyezzünk el téged egy idővonalon, hogy jobban megismerjünk. Kérek egy rövid és lényegretörő bemutatkozást magadról?
Losonczi Lilla vagyok és a Pasaréti Gimnáziumban vagyok végzős diák. Életemet átszövi a sport. Gyermekkorom óta sportolok. Jelenleg a Fradiban atletizálok. A fő számom a távolugrás, és sprintekben is versenyzem. Anyum esküvőszervező, apum pedig a gyógyszeriparban dolgozik.
losonczi lilla futopalyan

Akkor nem a családban kialakult mintát követed. Hogy találtál rá az atlétikára?
Szüleim nem voltak élsportolók, de a családban mindig is alap volt. Nem kényszerítették rám. Mostani fejemmel visszagondolva merem állítani, hogy hiperaktívak voltunk a testvéremmel. Nem véletlen, hogy mindketten sportolunk.
Hosszú út vezetett az atlétikáig. Műkorcsolyáztam, fociztam, táncoltam, akrobatikus tornáztam. A nyári edzőtáboroknak mindig része volt a futás, és én azt nagyon szerettem. Kipróbáltam, és rájöttem, hogy a váltás végleges lesz. Az atlétikát választottam.

Maradjunk még az elejénél egy kicsit. Számtalan gyermeket indítanak el a szüleik kisiskolás éveik alatt valamilyen sport irányába, azonban ahogy a tanulnivaló sokasodik, nő az iskolában a terhelés, szép lassan elkopik a fiatalok életéből az élsport. Hogy lehet, hogy te még mindig sportolsz?
Imádok mozogzni. Soha nem merült fel bennem, hogy abbahagyjam. Ha kicsit beteg vagyok, hamarabb mennék edzésre, mint iskolába. De anya következetes, és ha iskolába nem megyek, akkor edzés sincs. Nem mondom, hogy nem voltak nehéz időszakok, sérülések. De mindig túllendültem rajta, és az életem részévé vált.

Hogyan épül fel az éved, vannak-e verseny időszakok, pihenő, alapozó időszakok?
Fedett pályás versenyidőszakunk a tél végén van. A szabadtéri verseny szezon pedig április végén májusban kezdődik. A köztes időszakokban pedig készülünk a versenyekre. Az egyik szezonnak vége, és már kezdünk is alapozni a következőre. Nálunk nincsen olyan, mint bizonyos sportágakban, hogy most 2-3 hét nyári, meg téli pihenés.
Hogyan tudsz így nyarlni, vagy télen elutazni?
Gondos tervezéssel. Szállodát úgy keresünk, hogy legyen a közelben egy atlétikai pálya, vagy legalább egy jobb konditerem a hotelban. Ezekre az esetekre az edzőm személyre szabott edzéstervet dolgoz ki. Most például utazunk síelni a családdal, és megkértük a hotelt, hogy küldjenek képeket a konditeremben található kondigépekről. Nagyon kedvesek és készségesek voltak. Nem kell kihagynom egy napot sem, és időt is tudok együtt tölteni a családommal.

Volt olyan időszak, amit mérföldkőnek éreztél?
Jelenleg 503 cm-t ugrok. Erre nagyon büszke vagyok. Nagyon jó érzés, hogy ötössel kezdődik a hivatalos eredményem. Edzésen rendszeresen hosszabbat is ugrok, de a versenyeken nagyon stresszes vagyok. A korosztályomban idén 562 cm a legnagyobb ugrás. A felnőtt bajnokságban 632 cm az abszolút legjobb eredmény. Ezt ketten is megugrották. Szóval azért vannak, akik elég nagyot ugranak.

Végzős gimnazista vagy. Gondolom van teendőd az érettségi és a továbbtanulás körül. Rendszeresek az edzéseid. Van szabadidőd? Mit kezdesz vele?
:) Túl sok szabadidőm nincsen. Iskola után egyből edzésre megyek. Szombaton és vasárnap versenyeink vannak. Nem is értem azokat az osztálytársaimat, akik nem sportolnak. Mivel töltik a szabadidejüket? Rengeteg lehet nekik. Mit kezdenek vele? Nem értem.
Edzés után intézem a dolgaimat, megyünk színházba, ilyesmi. Barátokkal találkozom az iskolában, meg edzésen. Ha az iskolában hamar végzem, akkor még edzés előtt belefér valami. Hétvégente is találok itt-ott alkalmat. A napokban például kimentem a barátaimért a repülőtérre, és hazavittem őket. Próbálok minden percet hasznosan eltölteni.

Hogyan tovább? Mi a célod?
Még alakul bennem a jövő, de egy dologban biztos vagyok, hogy a sporttal szeretnék foglalkozni az életemben. Most azt tudom elképzelni, hogy egy nagy csapat részese legyek, és hasznosan tudjam kamatoztatni a megszerzett tudásomat. A világversenyeken, legyen az bármilyen sportág kisebb, vagy nagyobb háttérstáb kíséri a sportolókat. Minden stáb tagnak van hatásköre és felelőssége. Ezeknek az embereknek az összehangolt munkája szükséges, hogy egy sportoló, vagy egy csapat komoly sikereket tudjon elérni. Én is egy ilyen fogaskerék szeretnék lenni.
Most a leginkább a humánkineziológia pörög a fejemben, nagyon érdekel.

Mi az a humánkineziológia? Soha nem hallottam még róla.
Ők azok akik vizsgálják az emberi test teljesítményét, állóképességét és terhelhetőségét. Tulajdonképpen mozgáskultúra feljesztéssel foglalkoznak, sérülés megelőzéssel, táplálkozással és stressz kezeléssel.
Valahol az orvosok és az edzők között helyezkednek el. A két szakember tudása között képeznek hidat. Még nem orvosok, de megalapozott tudással kell rendelkezzenek az anatómia területén, ismerniük kell behatóan az emberi mozgásrendszert. Ugyanakkor az adott sportokkal is képben kell legyenek.

Nagyon érdekesen hangzik a terved. Milyen lépéseket kell tenned, hogy ezt a célt elérjed?
A Testnevelési Egyetemre jelentkezem edző szakra. Úgy gondolom, hogy ez egy jó alap lesz. Érdekel a humánkineziológia, de ez még csak formálódik bennem.
Az biztos, hogy nagyon nagy a verseny egy profi csapatnál betölthető pozícióért. Bárki nem lehet erőnléti edző mondjuk egy focicsapatnál. Komoly szakmai teljesítmény és megalapozott elméleti tudás is szükséges.
Nincsenek komoly ismerettségeink a területen. Az utamat nekem kell kitaposnom. De én ennek örülök is. Fel kell találnom magamat.

Mikor dől el az, hogy valaki TOP versenyző lesz, vagy más út áll előtte?
Jelenleg U20 korosztályban versenyzem. U18 környékén válik igazán felismerhetővé, ha valaki kimelkedő lesz az eredményeivel. Nekik érdemes az eredményeket hajtani. Ők fogják világversenyeken képviselni az országot.
Középiskolában kezdődik a lemorzsolódás, válnak köddé az álmok… :) Vannak közöttünk, akik a sporttal akarnak hosszútávon is foglalkozni, de érdekes módon mi nem a többséghez tartozunk. Van aki simán történésznek, biológusnak, vagy orvosnak tanul. Az hogy valaki profi sportoló, nem feltétlenül jelenti, hogy erről is fog szólni az élete. Ezt tekinthetjük az általános vélekedést felülíró cáfolatnak is.
losonczi lilla naplementeben fut

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page