top of page
Keresés
  • Szerző képePeter Wendl

Szilágyi Mihály - rockabilly zenész

Szilágyi Mihály vagyok, 38 éves. A családban senki nem kötődött a zenéhez ennyire. Én lettem Magyarország legveszélyesebb nagybőgőse. Házat nem veszek belőle, de jól érzem magamat.
szilagyi mihaly dynamite dudes

Hogyan ismerkedtél meg a zenével? Milyen hangszereken játszol? Hogy jutottál el a nagybőgőhöz?
Ez egy hosszú folyamat volt. Szerettem a vidám, pörgős zenét. Még nem voltam húsz éves, és körülöttem mindenki gitározni akart. Én meg gondoltam, hogy akkor legyen a basszus gitár. Az nagyon kellett, mert kevesen voltunk. Otthon pötyögtem. Nem volt túl komoly. Aztán elkavarodtunk pár amerikai autós találkozóra, illetve a Mystery Gang koncertre. Az volt a sorsfordító pillanat. A koncerteken beleszerettem a bőgőbe. A bőgő választott engem.
Sajnos sokáig nem tudtam venni nagybőgőt, mert nem volt rá pénzem. És akkor jött a felismerés, hogy ha beiratkozol klasszikus zeneiskolába, akkor az iskola kölcsönöz neked hangszert. Így tanultam meg a klasszikus zenén keresztül a bőgőt.

Mi az a Dynamite Dudes?
Ez a neve a zenekarnak. Volt korábban más zenekar is, de most ezzel megyünk. Én vagyok az állandó tagja a front ember, és van még egy gitáros. Az ő személye nem állandó. Hárman vannak, és közülük jön velem mindig valamelyikük.
Budapesten vannak állandó helyek, ahol esténként játszunk. Ilyen például a Hops Beer Bar a Wesselényi utcában, ahol ezeket a fotókat is készítjük, de a Gozsduban és a Füge Udvarban is játszunk most. Aztán vannak a legény és leánybúcsúk, születésnapok, fesztiválok, esküvők. Járunk külföldre is. Már elég régóta játszunk. Most már szerencsére keresnek minket. Nem ismerek magamon kívül senkit, aki ennyire nem vigyáz a bőgőre. Mi tényleg adunk neki. Sokkal jobb tőle a hangulat.

Mi az a Rockabiliy? Mit jelent neked ez?
Az elején nagyon tetszett a beöltözés, haj, barkó, jampiskodás. A stílus, amit Elvis Presley alapozott meg. De később eltávolodott tőlem. Nagyon merevnek éreztem magamat abban a ruhában. Belőtt haj, kiegészítők. Rájottem, hogy nem az én világom. Az én stílusom inkább ez a baseball sapkás, tornacipős, rövidnadrágos hangulat. Úgy lazán f*sz*n.
Nem is igazán rockabilly-t játszunk, annak egy verzióját. Megőriztük belőle azt, ami tetszik. Vidám, pörgős, táncolós. Szeretem ahogy a bőgő zakatol, csattog. Ez egy különleges hangzásvilág.

Mennyit dolgozol?
A nyári időszak a legzúzósabb. Van olyan hét, hogy kedd, szerda, csütörtök, péntek és szombat koncertek vannak. Előfordul, hogy egy nap több is van, mint egy koncert. Volt már, hogy 3 koncertet nyomtunk egy napon. A téli szezon szellősebb.
Edzem folyamatosan, hogy bírjam. Fizikailag is igen megterhelő. Ráadásul reggel elég aktív vagyok.
Ha a héten több koncert is van, akkor azért észnél kell lenni. Semmi alkohol, mert szombatra kifáradok. Koncertet meg nem lehet lemondani. Számítanak ránk.

Ebből meg lehet élni?
Az elején még próbálkoztam mindenfélével. Üveges cégnél dolgoztam. Ablakokban cseréltünk üvegeket, javítottuk, ami betört. Hőszigetelő üvegre cseréltük a régi vékony üvegeket. Dolgoztam felszólgálóként, de valahogy az nem jött be. Monoton volt nekem. Ja, most jut eszembe. Cukrásznak tanultam először. Az is vagyok, de nem dolgozom cukrászként… :) Volt egy rövid időszak, amikor biztonsági őrként is dolgoztam. Volt már minden.
A zenélés, koncertezés sokáig párhuzamosan ment a korábbi pénzkeresési próbálkozásaimmal. Egészen addig, amíg már befutott az ötlet annyira, hogy megéljek belőle. Összegezve: igen. Szerencsére elmondhatom, hogy abból élek, amit szeretek. Házat nem veszek belőle, de jól érzem magamat.

Mi történt veled a covid alatt?
Nem vagyok az a stresszes gyerek. Motoroztam. Pihentem. A covid előtti időszakban szorgalmas tücsök voltam. Nem kerültem bajba anyagilag. Kivártam a végét. 3-4 hónapig semmi, aztán berobbant újra minden.
dynamite dudes rockabily bőgő ég felgyújtott lángol

Úgy látom, hogy a hangszer nálad nem csak hangot ad ki. Ráálsz, ráhasalsz, pörgeted, még fel is gyújtod. Hogy bírja ezt egy nagybőgő?
A helyzet az, hogy nekem nem hangszereim vannak, hanem együtt élek velük. Most hárman vannak velem. Dorottya, Böbe és Franziska. Dorottyának már sajnos lóg a méhe. Már nem nagyon játszom rajta. Mindannyiunkak jobb, ha ő már pihen egy kicsit. Van egy bőgőkészítő mester, akihez rendszeresen járok.
szilagyi mihaly dynamite dudes nagybőgő szerelem

Most hány éves vagy? Meddig lehet csinálni ezt ilyen erőbedobással?
Ebben a tempóban és energiával szerintem még 8-10 évet. Mondjon bárki bármit is… Eljön az az idő, amikor már nem tudsz úgy zenélni, ahogy egykor. Az izmaid nem bírják úgy mozgatni az ujjaidat. Most 38 vagyok. Élvezem az egészet. Ha úgy érzem, hogy elmúlik, akkor sem fogok eltávolodni a zenétől. Legfeljebb máshogy lesz. Mindig volt valahogy.
szilagyi mihaly dynamite dudes koncert
szilagyi mihaly dynamite dudes

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Komentarai


bottom of page