top of page
Keresés
  • Szerző képePeter Wendl

Mikor érdemes a gyermeketekről fényképet készíteni

Frissítve: 2021. máj. 27.

Megszületett a gyermeketek, de mikor érdemes magatokról, vagy csak gyermeketekről fényképet készíteni, illetve hogyan.

Ebben a posztban bemutatom, hogy én hogyan javaslom. Kitérek számos buktatóra, lehetőségre. Igyekszem összeírni egy helyre az elmúlt években felhalmozott tapasztalataimat.


Mi a legjobb időpont arra, hogy fényképeket készítsünk a megszületett gyermeketekről?

Több időpontból is lehet választani. Mindegyiknek meg van a maga különlegessége.


Időpont választás

szülés után pár nappal


A születést követő időszak nagyon különleges időszak. Ez az ismerkedés időszaka, és a kezdete a folyamatos ámulatnak, ami egy szülőt rabul ejt a születés pillanatát kezdve. Ez innentől kezdve az életetek végéig elkísér majd. :)

Több fajta fényképész stílus létezik. Én nem dekorálom a gyermeket. Ebben az időszakban csak eszik, illetve alszik a baba. Itt azokat a fényképészeket lehet előnyben részesíteni, akik mindenféle kiegészítővel díszitik a gyermeket bőrüket retusálják. Vagy a másik út az őszinte valóság. Én ilyenkor sem ferdítem el a valóságot. Őszinte érzelmes, törődő képeket készítek az ismerkedésetek idején is.


szülést követő első hónapban


A gyermek ilyenkorra valamennyire megszokja a környezetét, már általában mutatja a jelét a napirend lehetőségének. Ritka, hogy ez kialakul ilyen hamar. De van rá példa. Az édesanyának van egy kis ideje rendbejönni a szülés után. Legyünk őszinték. A szülés egy hatalmas erőpróba egy anyának és a gyermekének egyaránt. Nem biztos, hogy másnap szívesen álltok kamera elé. Én azt javaslom, hogy akkor van a legmegfelelőbb pillanat a fotózásra szülés után, amikor az édesanya is úgy érzi, hogy szívesen látná viszont magát fényképeken. Ez a pillanat mindenkinél máskor jön el. Légy őszinte magaddal! És akkora tervezd a fotózást, amikor kényelmes mindanyiótok számára.

A baba ilyenkor még ugyanolyan kis törékeny puhaság, ám akár a születési súlyának akár 20-40%-át is felszedheti.


fél éves korig


Fél éves korra kialakul a napirendetek. Kialakult, hogy mikor ébred reggel, és alszik el este. Talán már az éjszakák során sem kel fel túl sűrűn. Van egy délutáni alvásotok, talán még délelőtt is. De a délelőtti már biztos kezd kikopni. Ám az is lehet, hogy az addig működő napirend pont ilyenkor válik semmivé. Nem kell megijedni. Egy gyermek fotózása nagyon sok türelmet igényel, mind a szülőktől, mind a fényképésztől. Illetve az elvárásokat a gyermekkel szemben a helyén szükséges kezelni.

Ilyenkor a környezetével már kommunikál a gyermek. Reagál, grimaszol, nevet, mászik. Teljes mértékben érzékeli a környezetét. Abszolút alkalmas olyan képeket készíteni, ahol egymással játszotok, nevetgéltek.


1 éves kor környékén


Az eddigi nyugalom véget ér, és nem csak mászik, de teljesen mobil lesz a gyerek. Ha nem is fut, de már megy. Továbbra is minden érdekli. A játszótér már teljesen vállalható helyszín a fotózáshoz. A fotózás része már a mozgás. A csintalankodás már bőven része a napotoknak. Mostanra már biztosan megéltetek olyan helyzetet, ahol csak azért is megmakacsolja magát, csak, hogy a saját akarat érvényesüljön. Előfordult már, hogy ez a fotózás 1-2 órájára esett. Fontos, hogy legyen a tarsolyotokban ennek kezelésére eszköz. Ám, van, hogy semmi sem működik. Ilyenkor az adott helyzetből kell kihozzuk e legtöbbet.


2 éves kor után


Általában ilyenkor kezdődik a beszéd. Van olyan gyerek, aki már nem csak szavakat, hanem akár többet is egymásután pakol. Garantált a mindenapos kacagás, a cuki szavak és félreértések miatt. A gyermeket bevonva, partnerként kell kezelni a fotózáson. Már lehet előtte is beszélgetni róla. Van, aki nem szereti a váratlan helyzeteket, és szeret egy új eseménnyel már korábban foglalkozni. Volt családom, akik LEGO-ból fényképezőgépet építettek a fotózás előtt.


évenként/testvérek születésekor


Ahogy idősödik a gyermek, egyre jobban lesz partner a fotózásban, vagy egyre inkább nem. Ez mindig egy közös munka és elhatározás. Fontos, hogy mindannyian szeressétek, és szívesen fotózkodjatok.


Helyszín választás


családi otthon


5-6 hónapos korig mindenképpen ezt javaslom. Olyan helyszín kell, amiben a gyermek otthonosan érzi magát. Ismeri a hangokat, fényeket, illatokat. Megszokott helyeken tudunk fényképezni. Az egyik legmeghittebb fénykép szerintem a szoptatás. Egy különleges kapcsolat anya és gyermeke között. Akinek a komfortzónáján belül van egy ilyen fénykép elklészítése, azt csakis otthon érdemes elkészíteni.




studio (napfényes, műfényes)


Az átlalam legkevésbé preferált helyszín. Csak akkor javaslom, ha az otthonotok nem alkalmas a fényképek elkészítésére. Zárójelben megjegyzem, hogy icipici, sötét, földszintes lakásban is készítettem már fényképeket, ahol szinte alig volt helyünk, mégis meghitt és csodás képeket készítettünk. Természetesen előny a szépen berendezett, tágas, világos otthon. De nem igazán ezen múlik a végeredmény. Sokkal inkább azon, hogy milyen kapcsolat van köztetek.


kültéri helyszín


5-6 hónapos kor után általában én kombinálom ezt a családi otthonnal. Otthon kezdünk, és utána együtt megyünk el egy kedvenc, sokat látogatott helyszínre. Játszótér, park, vízpart. Bármi, ahol együtt szoktatok időt eltölteni. Nagyobbacska gyerekekkel ezt már lehet önállóan is választani, és nem feltétlenül kell az otthoni helyszínt is.


Napszak választása


saját napi rutin figyelembe vétele


Egy újszölött, vagy pár hónapos gyermeknél a legszűkebb keresztmetszet az ő napi ritmusa. Itt a teljes alkalmazkodás szükséges, hogy nappal el tudjuk készíteni a képeket. Sokszor elő is fordul, hogy hiába a tervezés, készülés a baba pont korábban ébred fel, vagy később, ezért nyűgös. Ilyenkor a lehető legnagyobb türelemmel és alázattal kell kezelni a helyzetet. Akár egy plusz 20 perces szundikálás, vagy etetés hozhat sikert.


fényekhez igazodni


Ha már a napirend nem olyan kritikus, és könnyen el lehet tőle térni, akkor szabadtéri fotózásnál érdemes a naplemente idejéhez közelíteni. Ez nálunk itt Magyarországon az évszak változását követve délután 3 és este 9 között mozog. A meleg időhöz (késő tavasztól kora őszig) igazodva ez este 6-9 közötti időszak.


helyszínhez igazítani

Vannak olyan helyszínek, amikhez nem feltétlenül a naplemente időszaka a megfelelő. Mindenképpen szükséges egyezetessetek a fényképészetekkel, hogy mikor a legoptimálisabb a fényképezés.


Kiegészítők


Én hiszem azt, hogy egy újszülött úgy szép, ahogy van, és nem szükséges dobozba tenni, vagy valamilyen prémbe csomagolni. Ennek ellenére, ha mindneképpen ragaszkodtok hozzá, akkor valami kis aprósággal lehet készülni.

Egy idősebb gyermek esetén a mindennapok során használt játékok, eszközök ideális kiegészítők. Ezért remek helyszín az otthon, mert ott minden kéznél van. A legjobb, ha olyan eszközöket tudunk használni, ami a szülőket is bevonja. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Olyasmire, amivel egyébként is szoktátok múlatni az időt közösen. Labda, kártya, festék, zsírkréta, bármilyen társas játék. Kisebb gyereknél olyasmi, ami a figyelmét leköti, rajongani tud érte.



Ez a bejegyzés csupán egy fényképész véleménye. Sok fényképész van, aki talán máshogy gondolja, vagy más tapasztalatai vannak. Nem feltétlenül az én utam a megfelelő. Minden esetben egyeztess a fényképészeddel, hogy a lehető legjobb képek készüljenek a családodról.




Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page