top of page
Keresés
  • Szerző képePeter Wendl

Mikor, hol és hogyan érdemes pocakfotókat készíteni?

Frissítve: 2020. máj. 24.

Babát vártok! Szuper hír! Életetek legnagyobb kalandja kezdetén álltok. Mikor, hol és hogyan érdemes elkészíteni a pocakfotókat? Ezzel a blogbejegyzéssel ebben próbálok nektek segíteni.


Mikor hol és hogyan érdemes pocakfotókat készíteni

Közhelynek tűnik, de még is így van. Fontos tudni, hogy minden terhesség más és más. Ezért, amit itt olvasol nem biztos, hogy rád is igaz. Ne vedd készpénznek. Ezek az én megfigyeléseimen alapszanak, mint apa, és mint egy több, mint 10 éves tapasztalattal rendelkező fényképész.


Mikor hol és hogyan érdemes pocakfotókat készíteni

1) Mikor


Az első pár hét, akár hónap a legtöbb kismamánál kellemetlen tud lenni. Nem mindenkinél, de sokszor előfordul rosszullét, álmosság. Pocakfotó készítésére sem igazán alkalmas, mert még nem igazán látszódik. Ilyenkor leginkább a várakozás érzését lehet leginkább megörökíteni. Például, ha nem szeretnél nagy hassal képeket. Nem tervezel nagyon kismama ruhákba befektetni. Kreatívan próbálod a meglévő ruhatáradat használni, amíg csak tudod. És az egész várandósság időszakát csak a legszükségesebb ruhák beszerzésével próbálod megoldani. Ugyanakkor az érzés a várakozás már bennetek van. A képeknek sajátos hangulatot ad ez a különleges hangulat, ami belőletek árad. Nagyon könnyen mozogsz. Semmi nem szabad fizikai korlátokat abban, hogy képeket készítsünk. Ez hívhatjuk akár egy mai divatos kifejezéssel lifestyle fotózásnak is. Nem a gömbölyödő pocakra összpontosítanak a képek.


Mikor hol és hogyan érdemes pocakfotókat készíteni

Valamikor félidőben 20 hét körül érzi magát minden kismama földöntúli állapotban. :) Az születés még messze van (viszonylag), de már a buszon átadják neked a helyet. A pocak méret fejlődése kismamánként változik. Láttam már 5. hónapban akkor pocakkal kismamát, hogy azt hittem, hogy már a 9. hónapban van. Ez teljesen természetes lehet, nem kell megijedni, hogy hármas ikreket vársz. Bármekkora is legyen a pocakod a lényeg a fényképezéssel kapcsolatban, hogy már a képeken mindhárman látszódtok. A mozgásodban továbbra sem vagy igazán akadályozott. Viszonlyag kevés többlet súlyt viszel. Apuka is még meg tud ölelni szemből. Könnyen hozzád fér. (Később ez sok mókás pillanatot tud eredményezni a fényképezés közben...)


Mikor hol és hogyan érdemes pocakfotókat készíteni

A legtöbbet akkor fényképezünk, amikor valamikor a 8. hónap környékén van a kismama. Én a 9. hónapot kerülni szoktam javasolni. Több okból is. Például, könnyen vizesedik a láb a terhesség végén, így jobban is el tud fáradni a láb. A fotózás időtartama fényképésztől és a megbeszéltek szerint is változhat, de azért azt elmondhatjuk, hogy senki nem tervezi ezt 15 percesre. Sok gyaloglás, talpalás után a pocak is felkeményedhet. Van, aki meg sem érzi a 9. hónapot, de könnyen elfáradhat a kismama. Hiszen jelentős többlet súlyt visz már. Senki nem számol vele, de a születésre kiírt dátum simán változhat plusz-mínusz 2 héttel. Erre aztán tényleg semmi ráhatásunk nincs. Jön egy hidegfront, és a kicsi úgy dönt, hogy ő ugyan nem vár tovább.

Szóval a 8. hónap az, amikor már meglehetősen szembetűnő, hogy gyermeket vársz. Akkor már nem igazán lehet véka alá rejteni. És hát a fényképeket azért is készítjük, hogy a pocak látható legyen.

Ez azért igen kellemetlen tud lenni. Készültél szép sminkkel, ruhával, szabaddá tettétek magatokat. Még az időjárást is sikerült kisakkozni. De mire pocakfotózást csinálnánk addigra megszületik a gyermeketek.


Mikor hol és hogyan érdemes pocakfotókat készíteni

2) Hol


A következő kérdés a hol.

Igazából bárhol lehet ezt készíteni. Én nem vagyok híve a stúdiós képeknek. Ha az időjárás engedi, akkor igyekszek mindenkit rábeszélni a kúltéri helyekre. Ha már beltérben kell készíteni, akkor olyan stúdiót szoktam javasolni, ami minden irányba rendezett. A "hagyományos" stúdiók csak abba az irányba szépek, idealizáltak, amerre a fényképezőgép néz. (Általában a háttér, ami előtt álltok, ültök, fekszetek). A mozgásunk behatárolt így. Én meg szeretem, ha szabadon tudunk mozogni. Ne kelljen annyira aprólékos instrukciókat adni, amitől az egész fotózásnak a varázsa válik semmivé.

Ha az otthontokat szeretitek és érkezik be elég természetes fény, akkor ott is lehet. A tájolás megismerését követően lehet a napszakot is remekül időzíteni.


Mikor hol és hogyan érdemes pocakfotókat készíteni

Szabadtérben, vagy publikus helyeknek meg csak a mi képzeletünk szab határt.

Ez nálam egy közös párbeszéd végeredménye. Abból kell kiindulni, hogy milyen hangulatú környzetet tudtok elképzelni magatoknak. Ha ez meg van, akkor összedobjuk az ötleteket, és azok közül a legjobbat választjuk ki.


3) Hogyan


Legyen ez a ti döntésetek, hogy az apukával együtt szeretnéd ezt a fényképezést, vagy szeretnéd magadnak megtartani ezt. Én sokat találkozom mindkét esettel. Van, akinek a várandósság nagyon erőssen kötődik a saját testéhez. Ezért úgy dönt, hogy egy ilyen fotózáson csak maga és a születendő gyermekével szeretné megélni.


Mikor hol és hogyan érdemes pocakfotókat készíteni

Van aki, pedig elválaszthatlannak gondolja az apukát is egy ilyen fotózástól, hisz a gyermekük életük legnagyobb közös vállalása, felelőssége.


Mikor hol és hogyan érdemes pocakfotókat készíteni

Nem csak az első gyermek érkezését/várását lehet csak megörökíteni. Az első gyermek érkezése azért különleges, mert ő az első. A másodikat viszont lehet közösen az elsővel várni. Nagyon szép képeket lehet készíteni a testvéri kapcsolat kezdetéről.


Mikor hol és hogyan érdemes pocakfotókat készíteni

Ennek a bejegyzésnek egyáltalán nem célja, hogy pálcát törjön bárkin is. A legfontosabb, hogy a fényképezés ne egy kötelező dokumentálás legyen, hanem egy élmény legyen annak, akiről készülnek képek. Szerencsésnek érzem magam, hogy nem 30 évvel hamarabb születtem. Mert nem lehet még évtizedekben számolni, hogy lehetőségünk van ilyen örömteli, könnyed és rendkívül látványos fényképek készítésére.


Mikor hol és hogyan érdemes pocakfotókat készíteni

Az évszakokhoz nem tudjuk igazítani a pocakfotózást. De ettől tényleg nem kell aggódni. Még akkor sem, ha kültéri fotózás mellett teszitek le a voksotokat. Februárban is fényképeztem már pólóban kismamát.


Mikor hol és hogyan érdemes pocakfotókat készíteni

Ha van egy elképzelésed, vagy álmod, akkor semmi sem állhat az utunkba, hogy megvalósítsuk. Tovább a galériákhoz: link


Mikor hol és hogyan érdemes pocakfotókat készíteni




953 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page