top of page
Keresés
  • Szerző képePeter Wendl

Szabari Évi - cukrász

Frissítve: 2023. márc. 3.


szabári évi tortapalota székesfehérvár

Kérek egy rövid és tömör bemutatkozást tőled!

Szabari Évi vagyok, feleség, kétgyermekes édesanya és cukrász. :)
Cukrászműhelyünk 2014-ben nyitotta meg kapuit Székesfehérváron, majd a megnövekedett kereslet kielégítése érdekében 2020-ban megnyitottuk sütiboltunkat, szintén Székesfehérváron.
Amire pedig talán a legbüszkébb vagyok, hogy időközben az egyik fiam is annyira megszerette a cukrászat világát, hogy a Tortapalota brand név alatt nyitott egy budapesti műhelyt. Megadatott nekünk a munkában való együttműködés is, amit nagyon szeretünk.

Miért a cukrászat? Honnan jött a cukrászat iránti szeretet?

Nagyon egyszerű. Mindig is imádtam sütni-főzni, új ízekkel kísérletezni, kombinálni a különleges hozzávalókat, egyedi recepteket kitalálni és megvalósítani.
Az esküvői tortákhoz fűződő szeretetem ösztönzött leginkább a cukrászati pálya iránt.
A 2000-es évek elején ébredtem rá, hogy egyre kevesebb hangsúly kerül az esküvői tortákra. Ez minőségi romláshoz is vezetett. Olyan cukrászatot nyitottam ezért, ahol nem csak finom, de szép tortákat is tudnak rendelni a párok.

Mitől lesz szép egy torta?

Ma már nagyon fontos a párok számára az esküvői torta kinézete.
Például rendszeresen egyeztetünk az esküvő dekorosával is, hogy passzoljon a torta a környezetéhez, amikor felvágják. A közös, kreatív munkánk gyümölcse a harmonizáló koncepció. Így tudjuk elérni, hogy a végeredmény a párokat és az ő vendégeiket is lenyűgözze. Számomra ez volt pontosan a legfontosabb. Az emberek szemét felnyissuk a kreatív munkában rejlő lehetőségekre.

cukorvirág tortapalota székesfehérvár

Az a legfontosabb, hogy milyen a torta kívülről?

Nem, ez nem elég. :) Nagyon fontos, hogy szép legyen torta, de ugyanolyan fontos a kifogástalan ízvilág is. Igyekszem egyedi, mégis mindenki számára értelmezhető, ismert ízeket komponálni. Legyen benne valami különleges, de mégis a közízlésnek megfelelő. Egy násznép átlagosan 100 fő, így itt mindenkinek
igyekszünk elnyerni a tetszését. Az nem lehet, hogy csak a vendégek egy része szeresse a tortát.


Milyen termékeid voltak először, illetve mennyit változtak azóta a trendek?

Először esküvői tortákat készítettem, amelyeket cukorvirágokkal díszítettem. Cukrászatunk egyre népszerűbbé vált, így elkezdtek szülinapok és egyéb különleges alkalmak kapcsán megrendelések érkezni hozzánk. Elindultunk a növekedés útján. Szájról-szájra terjedt a hírünk. A vásárlói élmény nálunk összetett. Az íz nem mehet a torta megjelenésének a rovására. A torta egyszerre kell szép és finom legyen.
A trendek változását figyelni és követni nagyon izgalmas feladat. Igyekszünk mindig naprakészek lenni, folyamatosan fejlesztjük magunkat és keressük az újdonságokat. Megalkottuk a saját stílusunkat, amelyet mindig megbolondítunk egy picit az éppen jelenlévő trendekkel. Például a pucér torták, ugyan még mindig jelen vannak, 2-3 éve élték fénykorukat. Napjainkban már nagyobb népszerűségnek örvendenek a vajkrémmel burkolt torták, amelyeket festett mintákkal, vajvirágokkal, élővirágokkal varázsolunk egyedivé.

A cukrász képzést elvégezted. Utána jött gondolom a szakma java. Hogyan tanultál meg mindent? A háziasszony múltad segített ebben?

Rengeteg hasznos dolgot, nélkülözhetetlen technológiát tanultam meg a cukrászképzésen, azonban ez csak az első lépés volt. Már akkor tudtam, hogy a modern francia desszertek irányába szeretnék elindulni. További workshopokon és tanfolyamokon vettem részt, amelyek alkalmával bővítettem a szakmai tudásomat. A tanulás folyamata a mai napig nem állt meg. Remélem, hogy ez így is fog maradni. Szerintem ez az egyik legizgalmasabb része a cukrászatnak. Mindig van valamilyen újdonság, amely által sosem válik unalmassá ez a szakma, ezt pedig imádom. :)

szabári évi tortapalota

Hogyan lett az ötletből az első megrendelés?

Az első megrendeléseim kiállításokról, újság hirdetésekből futottak be hozzám. Aztán ahogy haladtunk előre, egyre többen ismertek meg minket. Esküvőn kóstolták a tortáinkat, vagy barátok, rokonok ajánlásai alapján találtak ránk. Az esküvőszervezők is jószívvel ajánlanak bennünket.
A közösségi oldalakon nagyon fontos a jelenlét, bár bevallom őszintén ez a legnehezebb a feladataim közül. Esténként jut rá idő, de energia ilyenkor már nem igazán marad rá.

Ahhoz, hogy esküvőkre készíts tortát nem kell talán egy egész cukrász üzem. Most mi mégis egy ilyennek a közepén állunk.

Na jó, azért ez egy kicsit túlzás :), valójában azért ez csak egy kicsit nagyobb műhely. Üzemnek semmiképpen nem hívnám, négy kolléganővel dolgozunk együtt. Mindenki a saját feladatát végzi, így tökéletesen összehangolható a két alaptevékenységünk, vagy termelési körünk. Nyáron kisebb a kereslet a desszertek iránt, viszont több esküvői megrendelésünk van, télen pedig fordítva. Így kiegyensúlyozottan működtethető a vállalkozás.

Jól sejtem, hogy amit most itt látok az nem egyik percről a másikra alakult ki?

Hosszú idő volt, mire eljutottunk idáig. Nem voltak a látókörömben ilyen jellegű, profilú vállalkozások, akiktől adott esetben bármit is tanulhattam volna. Mindent a saját bőrömön kellett kitapasztalnom. Voltak nehezebb időszakok. Rengeteg apró problémát kellett felismerni és megoldást találni rá, de a végére minden szépen összeállt, és mára egy sikeresen működő vállalkozás lettünk. Erre nagyon büszke vagyok.


Hogyan képzeljük el a rendelést a tortáknál? Jön a menyasszony, és kér egy tortát a katalógusodból? Vagy rádbízzák, és csak egy vendéglétszámot mondanak?

Sok pár rám bízza a tortadesign kialakítását, maximálisan bíznak az ízlésemben és a rutinomban. Elmesélik, hogy milyen koncepció mentén haladnak, milyen a helyszín stílusa, hangulata. A torta elkészítésénél ezeket mind-mind figyelembe vesszük. Persze sokszor konkrét elképzeléssel is érkeznek hozzám, inspirációs fotókat hoznak, néha az is előfordul, hogy egy már létező álomtortát kérnek apró változtatásokkal.

Miből inspirálódsz? Vagy vannak trendek, amiket követnek a megrendelők?

Gyakran inspirálódom más művészeti ágakból is. A késsel festést a festőművészeknél láttam először, de van olyan eszközöm is, amit kerámiások használnak, néha ezek a technológiák átszivárognak a cukrászatba is.


Hogyan állsz neki, hogy ha semmilyen támpontot nem kapsz?

Esküvőkön támpont mindig van. Ez csak születésnapi tortáknál fordul elő. Gyakran csak annyi instrukciót kapok, hogy egy hölgy vagy úr fogja kapni a tortát. Ilyenkor szárnyalhat az alkotói szellem, kipróbálhatok valami számomra érdekeset. Persze előfordul néha nálam is az alkotói válság. Ez egy kreatív munka, amihez feltétel a ráhangolódás. Ki kell tudd zárni a zavaró gondolatokat. Volt már példa arra, hogy ami fejben szépnek ígérkezett, a valóságban nem tetszett. Ha elégedetlen vagyok egy kész tortával, újrakezdem a legelejéről.

vajkrém torta festés

Mit szeretsz a munkádban?

Mindent szeretek abban, amit csinálok. Imádom a párjaimat. Néha olyan cukik, hogy legszívesebben megölelgetném őket. A legsűrűbben előforduló eset, hogy a kóstolás alatt titokban tartják egymás előtt a kedvenceiket. És a végén kiderül, hogy teljesen egyforma az ízlésük. És akkor jön a felismerés… Megölelik egymást… Ilyenkor én is elérzékenyülök.
Sok törzsvevővel baráti viszonyba kerültem. Rajongással tölt el a termékfejlesztés izgalma, új díszítési technikák bevezetése, minden. Mi több a sütiket is imádom, meg az igazi jó csokit.
Azt értem, hogy lehet élni édesség nélkül, de minek! :D


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page