top of page
Keresés
  • Szerző képePeter Wendl

Portréfotó fehér háttérrel - Kiment a divatból, vagy még van létjogosultsága?

Az elmúlt napokban készítettem fehér háttérrel portréfotót. A fényképezést megelőző egyeztetésen felmerült kérdésként, hogy milyen színű háttérrel készítsük el a képeket. Esetleg, milyen környezetben fényképezzünk. Kiment ez a divatból? Van még létjogosultsága fehér háttérrel készíteni portrét?


potrefoto feher hatterrel

Korábban már sok bejegyzést készítettem ún. környezeti portrékról. Ahol fontos, hogy a modellünket már abban a környezetben mutatjuk meg, ami támogatja a megjelenés/fényképezés apropójának témáját. Ezek ide kattintva megnézhetőek.


Homogén hátteret, azaz valamilyen fix színt is használhatunk üzleti portré elkészítéséhez. A legegyszerűbb színek a fehér, szürke, fekete. Ezek rendkívül egyszerűen reprodukálhatóak. Az ezektől eltérő színek mindig gondos előkészítést igényelnek. Érdemes RAL, vagy valamilyen más, esetleg Panton színskála szerint egyeztetni, hogy a portréfotózáshoz használt háttér megfelelő színű legyen, és a fényképész az utómunka során meg tudja tartani a pontos színt. Erről most nem írok bővebben, mert megérdemelne egy külön blogbejegyzést. Ennek az írásnak a témája meg elsősorban a fehér háttér előtt elkészített üzleti fotó.


Mielőtt hátterét választunk a portréfotónak mindig azt kell vizsgáljuk, hogy milyen felhasználásra készülnek, hol fognak megjeleni a fényképek. Honlap, közösségi média, publikációk, újság, online tartalom, nyomtatott megjelenés, vállalati intranet hálózaton... stb.

Honlapokon a mai napig bevállt szín a fehér, vagy a fekete háttérként. Letisztult, áttekinthető, segít a tartalomra koncentrálni az olvasónak és könnyű frissíteni a tartalomkezelőnek.

Általánosságban elmondható, hogy egy fehér hátterű honlaphoz érdemes fehér háttérrel készíteni portréfotót. Így a fénykép keret nélkül jelenik meg az oldalon, nem kell átmenetet képezni. A portré így könnyen elhelyezhető. Fekete honlap esetén a feketét érdemes választani. A szürke már kicsit nehezebb választás elé helyezi a fényképészt, mert rengeteg árnyalata van.


A fix színeket a grafikusok is szeretik, mert könnyű eltávolítani a fényképről. Könnyen lehet utólag is hátteret cserélni, vagy egy másik környezetben elhelyezni a modellt.


Összegezve tehát: válasszunk fehér hátteret, ha a lehető legtöbb felhasználási lehetőséget szeretnénk kihasználni az elkészült portréfotónktól, és nem szempont, hogy környezeti portrét készítsünk.


Ez a bejegyzés azért született meg, mert minden ügyfelemmel ezeket szoktuk először végigbeszélni, ha portréfotózást szeretnének kérni tőlem. Így volt ez most is Attila esetében. Vele több verziót is készítettünk, mert orvosként sokféle helyre van szüksége képekre. Attila kényelme érdekében és szoros időbeosztása miatt a saját otthonában készítettük el ezeket a képeket.




26 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page